III Ciechanowskie Sympozjum Zero Waste
- kategoria:
- Aktualności strona główna
16 października z okazji Światowego Dnia Żywności w Ciechanowie odbędzie się otwarte sympozjum „Nie marnuję, bo to kosztuje!”. Inicjatywa jest kontynuacją projektu #Społeczności nie marnują, realizowanego od kilku lat przez Bank Żywności w Ciechanowie we współpracy z miastem. Do udziału w wydarzeniu organizatorzy zapraszają w szczególności młodzież i seniorów.
Bank Żywności w Ciechanowie przy wsparciu miasta kontynuuje inicjatywy, których celem jest zaangażowanie mieszkańców we wdrażanie rozwiązań ograniczających skalę marnowania żywności oraz promowanie dobrych praktyk „zero waste”.
To m.in. akcje edukacyjne na terenie szkół czy pokazy o niemarnowaniu jedzenia organizowane na terenie miasta. Warto podkreślić, że Ciechanów jest jednym z trzech miast w Polsce (poza Krakowem i Gdańskiem), które posiadają tzw. sklepy społeczne. Na terenie Hali Targowej „Bloki” znajduje się Ekospiżarnia, którą zaopatruje Bank Żywności. Ciechanowianom udostępniono też Jadłodzielnię w przestrzeni miejskiej (znajduje się przy ul. Sienkiewicza). W działania mające na celu ograniczanie marnowania żywności wpisują się też cykliczne otwarte sympozja.
Najbliższe odbędzie się 16 października o godz. 10.00 w auli PANS przy ul. Wojska Polskiego 51. W programie zaplanowano m.in. prezentację raportu Federacji Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2025” oraz wykłady i dyskusje.
Organizatorzy zapraszają do udziału grupy szkolne oraz pozostałych mieszkańców. Spotkanie będzie okazją do poszerzenia wiedzy na temat edukacji klimatycznej, ekologicznych skutków marnowania jedzenia i sposobom przeciwdziałania temu problemowi oraz promowanie proekologicznych postaw konsumenckich.
Z młodzieżą rozmawiać będą: Katarzyna Lipka-Szostak (dyrektorka ds. edukacji i rozwoju z Federacji Polskich Banków Żywności, Magdalena Kucińska (starsza asystentka Sekcji żywienia i żywności w Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ciechanowie), dr. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska (wykładowczyni akademicka, psychodietetyczka, specjalistka ds. żywienia, autorka bloga kulinarnego: ladydieta.pl), Dorota Jezierska (prezeska Fundacja Bank Żywności w Ciechanowie, edukatorka ekologiczna, animatorka społeczna akcji „Ciechanów nie marnuje!”).
Sympozjum organizują Fundacja Bank Żywności w Ciechanowie oraz Państwowa Akademia Nauk Stosowanych. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent Ciechanowa.
Program:
- godz. 10.30-10.35 – powitanie gości
- godz. 10.35-11.00 – Prezentacja raportu NIE MARNUJ JEDZENIA 2025 – Katarzyna Lipka-Szostak (dyrektorka ds. edukacji i rozwoju Federacja Polskich Banków Żywności)
- godz. 11.00-11.25 – Bezpieczeństwo żywności – aktualne zagrożenia. Magdalena Kucińska (Sekcja żywienia i żywności, Państwowa Stacja Sanitarno -Epidemiologiczna w Ciechanowie)
- godz. 11.25-11.50 – Dieta planetarna – dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska (wykładowczyni akademicka, psychodietetyczka, specjalistka ds. żywienia, autorka bloga kulinarnego: ladydieta.pl)
- godz. 11.50-12.15 – Eko-koszty marnowania jedzenia (Dorota Jezierska Prezeska Fundacji Bank Żywności w Ciechanowie, edukatorka ekologiczna, animatorka społeczna akcji „Ciechanów nie marnuje!”)
- godz. 12.20-12.25 – dyskusja
- godz. 12.25-12.30 – podpisanie dokumentu „Moje zobowiązania do niemarnowania”
format | Nazwa pliku | Rozmiar | Pobierz |
---|---|---|---|
jpg | Plakat Sympozjum zero waste | 6.82MB | pobierz plik: Plakat Sympozjum zero waste |
Klawisze Dostępności
- Przejdź do menu głównego:
- Alt i 0
- Przejdź do treści strony:
- Alt i 1
- Mapa Witryny:
- Alt i 2
- Wersja kontrastowa:
- Alt i 4
- Wyszukiwarka:
- prawy Alt i W
Zamiast klawisza Alt możesz użyć H