• Godziny pracy urzędu:
    poniedziałek - piątek:
    8.00 - 16.00
    e-mail
  • Pl. Jana Pawła II 6
    06-400 Ciechanów
  • tel.
    23 674 92 00
    fax
    23 672 29 63
Ciechanów herb
Sprawdź pogodę w CiechanowieOchrona Danych OsobowychPodatki – stawki i druki na 2020 r.Jak załatwić sprawę w Urzędzie MiastaNumery kont bankowych Urzędu MiastaFanpage urzędu na FACEBOOKU
Strona główna Aktualności
21 lutego 2020
kategoria:
Aktualności strona główna
Grafika przedstawiająca zrewitalizowany młyn. Dwa budynki od strony ulicy Nadrzecznej łączy przeszklona ściana. Budynek po lewej ma ścianę i zadaszenie zbudowane z długich elementów przypominających listwy zamontowane z wąskimi przerwami. Budynek po prawej ma ściany z cegły i trzy wysokie okna zakończone półokrągło. Nad oknami jest napis
 

Miasto rozstrzygnęło konkurs architektoniczny na koncepcję rewitalizacji i rozbudowy budynku po młynie przy ul. Nadrzecznej. W Parku Kultury „Młyn" znajdą się m.in.: wielofunkcyjna sala, restauracja, bar letni, pomieszczenia edukacyjne i artystyczne oraz miejsce na start-upy. Za budynkami powstanie zielona przestrzeń z alejką prowadzącą nad rzekę Łydynię, zwieńczona drewnianym pomostem i widokiem na Zamek Książąt Mazowieckich. Do połowy 2021 r. planowane jest opracowanie dokumentacji technicznej.

- Rewitalizacja zabytkowego młyna to inwestycja w samym sercu miasta - 200 metrów od ratusza, 200 metrów od ciechanowskiego zamku. Będzie to kolejny zabytkowy obiekt, który odnowimy. Budynek nowej rozbudowywanej części ma przywrócić miejscu dawny charakter zabudowy pierzejowej małego miasteczka. Cały kompleks ma pełnić nowe funkcje społeczne, kulturalne i gospodarcze. Wykorzystujemy zaplecze historyczne i walory naturalne tego miejsca do wykreowania nowego potencjału dla miasta, jego mieszkańców i turystów. – powiedział prezydent Ciechanowa Krzysztof Kosiński.

Po rewitalizacji i rozbudowie obiekt będzie składał się z 3 części: odnowionego budynku młyna, nowego wielofunkcyjnego obiektu oraz dwukondygnacyjnego przeszklonego łącznika. Na potrzeby urządzonej zieleni zagospodarowany zostanie także teren całej działki z ekspozycją na Zamek Książąt Mazowieckich.

W obiekcie znajdzie się m.in. duża wielofunkcyjna, dwukondygnacyjna sala z przeznaczeniem na przestrzeń artystyczną, służąca do realizacji konferencji, wydarzeń kulturalnych oraz eventów biznesowych. Możliwe będzie jej przearanżowanie lub częściowe wydzielenie przestrzeni, w zależności od potrzeb. Pojawi się także strefa historyczno-wystawowa. W Parku Kultury „Młyn” znajdą się też: pomieszczenie dla startupów, pomieszczenia biurowe, socjalne, kompleks szatni z łazienkami, charakteryzatornia, a także bar letni z wyjściem na taras. W obiekcie zlokalizowana będzie też dwupoziomowa restauracja. Na dachu wielofunkcyjnej sali znajdzie się obszerny taras, będący bardzo dobrym punktem widokowym na zamek. Przestrzenie obiektów na każdej kondygnacji będą w pełni dostępne dla osób niepełnosprawnych, w tym stara część młyna, gdzie wprowadzona zostanie winda.

Założeniem wybranej koncepcji architektonicznej jest m.in. wykorzystanie jak największej części terenu jako strefy zielonej, wolnej od barier, a jednocześnie zachęcającej do spędzania wolnego czasu, integrowania różnych grup społecznych i wiekowych. Projekt zakłada znalezienie właściwych relacji pomiędzy architekturą zastaną a nową oraz stworzenie „pomostu” łączącego przeszłość z przyszłością, historyczny budynek z nowoczesną przestrzenią. Otoczenie zewnętrzne budynku ma służyć jako zielona przestrzeń odpoczynku, rekreacji, zabaw i ma być odskocznią od codziennego życia mieszkańców.

Z budynku do Zamku Książąt Mazowieckich będzie prowadziła ścieżka biegnąca wzdłuż całej działki, kierująca na drewniany pomost nad Łydynią. Na terenie zielonym pojawi się strefa odpoczynku i rekreacji z drewnianymi altankami, leżakami i stolikami nieopodal rzeki. Będą tam także strefy zabaw dla dzieci, strefa sadów owocowych oraz strefa relaksu z nawierzchnią utwardzoną i ławkami gdzie można w ciszy kontemplować naturę. Strefy te będą poprzedzielane między sobą nawierzchniami trawiastymi, roślinnością ozdobną, zmieniającą się w zależności od pór roku. Na wewnętrznym podwórzu, w bezpośrednim sąsiedztwie budynku znajdzie się też parking dla gości i obsługi technicznej.

W starej części młyna wymienione zostanie pokrycie dachowe, stolarka okienna i drzwiowa, odnowiona będzie elewacja, przywrócone zostaną pierwotne otwory okienne. Ściany w starej części budynku zgodnie z założeniami konserwatorskimi zostaną odnowione, cegła wyczyszczona, pokrycie dachowe będzie wykonane zgodnie z zaleceniami konserwatora, z zachowaniem unikalnej konstrukcji drewnianej wewnątrz. Bryła budynku nowoprojektowanego będzie prostokątem z dużym tarasem od strony wewnętrznej działki i dwuspadowym dachem. Wysokość gzymsu, zgodnie z wytycznymi konserwatora, dochodzi do wysokości attyki segmentu pierwszego budynku młyna. Dla spójności całego założenia zastosowana zostanie ograniczona ilość materiałów, które powtarzają się wewnątrz i na zewnątrz budynku (cegła, drewno, beton, szkło, i stal). Nowy budynek pokryty będzie tynkiem w kolorze antracytowym, a bryła od strony ulicy Nadrzecznej obłożona drewnianymi żaluzjami na całej powierzchni ścian i dachu, nawiązującymi materiałem wykończenia do historycznego budynku. Ta minimalistyczna, oszczędna forma nawiązuje kształtem do starego drewnianego budynku drewnianego, istniejącego w tym miejscu na początku XX wieku.

Wszystkie rozwiązania materiałowe dobrane zostały ze względu na ich trwałość i ponadczasowość rozwiązań, ale również ze względu na ekonomiczność wykonania z uwzględnieniem możliwości przearanżowania każdej przestrzeni.

Dokumentacja techniczna projektu zostanie sfinalizowana do połowy 2021 roku. Miasto będzie zabiegało o pozyskanie środków zewnętrznych na realizację inwestycji.

Obszar, gdzie zlokalizowany jest zabytkowy młyn znajduje się w centrum miasta przy ul. Nadrzecznej 17 i obejmuje teren o powierzchni około 5 tys. m2. Aktualnie znajduje się na nim stary budynek po dawnym młynie oraz niskie budynki parterowe, gospodarcze i garażowe, a jego część jest wykorzystywana jako parking. Budynek po dawnym młynie składa się z dwóch segmentów pochodzących z początku XX wieku: jeden położony bezpośrednio przy ulicy, parterowy otynkowany, a drugi położony za nim ceglany ma trzy kondygnacje nadziemne i płytką piwnicę. Przed wojną młyn skupował i mielił żyto oraz pszenicę. Po wojnie został opuszczony około 1949 roku. W latach 80 i 90 XX wieku, wznowiono jego działalność, lecz na krótko i znów został zamknięty, tym razem na stałe. Budynek po młynie znajduje się w gminnej ewidencji zabytków miasta Ciechanów. Z tego względu koncepcja rozbudowy zachowuje jego zabytkową wartość oraz uwzględnia jego historyczne położenie w śródmieściu.

Autorami koncepcji rewitalizacji i rozbudowy zabytkowego młyna są Agata Parzentna i Michał Kucharski.

Klawisze Dostępności

Przejdź do menu głównego:
Alt i 0
Przejdź do treści strony:
Alt i 1
Mapa Witryny:
Alt i 2
Wersja kontrastowa:
Alt i 4
Wyszukiwarka:
prawy Alt i W

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H